Checkout - Oma maksutapa kaikille

Biojäteastia keittiöön

Julkaistu 8.8 2018

Älä laita biojätettä sekajätteisiin!

Biojäte

Biojäteastiaan kuuluvat:

  • ruoantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeet
  • hedelmien ja kasvisten kuoret ja naatit
  • mehumaijan sakat
  • kahvin ja teen porot sekä käytetyt suodatin- ja teepussit
  • kananmunankuoret
  • kalanperkuujätteet ja pienet luut (esim. kyljysten luut)

Öljyt ja rasvat sekä paljon nesteitä sisältävät ruokajätteet, kuten keitot, voidaan imeyttää esimerkiksi kananmunakennoon tai vaikkapa sanomalehden läpi, jonka jälkeen ne voidaan laittaa biojäteastiaan. 

Keittiötasolla pidettävään biojäteastiaan voi taitella sanomalehteä ja  viedä biojäteastian avulla omaan kompostoriin tai taloyhtiön biojätekeräykseen. Kätevä kantaa!


LÄMPÖKOMPOSTORI

Lämpökompostorin pohjalle  laitetaan ensin karkeaa haketta. Hakkeen  päälle sitten kerros vanhaa kompostia, Mikäli vanhaa kompostia ei ole, laita biojätettä ja ripauksen kompostiherätettä mukaan.


Tätä sekoitetta  muutaman sentin kerros. Kun viet biojätettä laita väliin haketta ja komposti kuiviketta vuoronperään biojätteen päälle. Kun kompostissa on riittävästi jätettä, alkaa biojätteen palaminen kompostorissa. Kosteutta on oltava vähän muttei liikaa. Sen vuoksi esim. keitoista kannattaa valuttaa jo keittiössä pois liemet ym. paljon kosteutta tuovat nesteet (valuta vaikka sanomalehtikerroksen läpi). Kompostointi vaatii siis ilmavuutta ja ettei siellä ole liikaa nesteitä. Kannattaa myös sekoitella välillä. Liian tiukka kerros biojätettä ei pala, ja sen jälkeen biojäteastia alkaa haisemaan.


Jokainen löytää oman tapansa hoitaa kompostorin! Pääasia ettei ole liikaa nestettä ja komposti pääsee muhimaan ilmavasti.

   

Selaa tuotemerkkejä