Checkout - Oma maksutapa kaikille

Kesämökin jätehuolto

Julkaistu 8.10 2017

Saako roskat viedä kaupunkiin taloyhtiön jäteastiaan tai polttaa muovijätteet ulkona tynnyrissä? Entä voiko folion laittaa sekajätteisiin vai metallinkeräykseen?

KESÄMÖKIN JÄTEHUOLTO

Ennen kesämökeillä jätehuolto toimi pitkälti roskat polttamalla. Suurin osa mökin jätteistä on kuitenkin kierrätettävää tai soveltuu kompostoitavaksi.

Kesämökillä kannattaa huolehtia jätteiden lajittelusta niin kuin kotonakin.

Joskus mökkiläinen on ratkaissut jäteongelmansa kuskaamalla roskansa kotona oleviin jäteastioihin.

Ota selvää oman mökkikunnan jätehuoltoon liittyvistä jätehuollon ja kierrättämisen ohjeistuksista.

Poltettaviin lajitelluista voi polttaa kun lähtee saunan tai grillinuotion sytytykseen. Nykylakien mukaan paperia ja pahvia voi polttaa vain sytykkeenä puun seassa.

Jos aiot polttaa muovia, on oltava varovainen. Erityisesti PVC-muovien poltossa syntyy haitallisia päästöjä. Pieniä määriä muovipakkauksia, jotka on merkitty tunnuksilla 02, 04 ja 05, voi polttaa tulisijan kuumassa liekissä esimerkiksi maitopurkkiin sullottuna. Maitopurkki pannaan uuniin, kun puut ovat palaneet esimerkiksi puolilleen, uunissa on liekkejä runsaasti ja uuni säteilee lämpöä. Tässä vaiheessa muovi palaa hyvin, koska se leimahtaa liekkeihin.

Puutarhan ja pihan risut voi joillakin paikkakunnilla polttaa pihalla esimerkiksi metallitynnyrissä. Puuroskaa poltettaessa on syytä muistaa, että lastulevy ja maalattu tai kyllästetty puu synnyttää palaessaan myrkyllisiä kaasuja

FOLIOT – GRILLAUSALUSTAT TAI RULLALLA OLEVA FOLIO

Mihinkäs laittaa grillauksesta syntynyt alumiinijäte? Melko puhdas folio metallinkeräykseen ja likainen sekajätteeseen.

Selaa tuotemerkkejä