Checkout - Oma maksutapa kaikille

Ruokahävikki kotitalouksissa

Julkaistu 6.9 2017

Mökkihöperöt on miettinyt ruokahävikin määrää ja kompostiin päätyvää ruokamäärää. Ruokahävikin vähentäminen on todellinen ekoteko. Arvostamme hyvää kotimaista ruokaa ja sen tuottajaa. Hävikkiä voi vähentää syömällä helposti pilaantuvat ruoat ensin ja säilyttämällä ruokatarvikkeet oikein.

Ruokahävikki kotitalouksissa
Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa, joka vastaa noin 7800 rekka-autollista ruokaa.  Henkeä kohti tuotamme kotitalouksissa noin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa, mutta määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä. Luonnonvarakeskuksen tutkimusten perusteella pelkästään kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 €:lla vuodessa.

Lähde: Luonnonvarakeskus, LUKE

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka osoittaa, että ruokaa ja sen tuottajaa arvostetaan. Jokaisella suomalaisella on mahdollisuus vähentää hävikkiä: syömällä helposti pilaantuvat ruoat ensin, säilyttämällä ruokatarvikkeet oikein



Eviran sivustolta oikeita säilytyslämpötiloja esimerkkinä:
Säilytyslämpötila enintään +3 °C
  • tuore kala
  • tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat
  • mäti
  • tuore liha
Säilytyslämpötila enintään  +6 °C
  • muut kalavalmisteet, kuten lämminsavukala ja kalapuolisäilykkeet
  • maitovalmisteet
  • voi, margariini
Säilytyslämpötila +10 ºC - +14 ºC
  • ruokaöljy (Öljy sakenee jääkaapissa, mutta kirkastuu uudelleen huoneenlämmössä. Sakenemisella ei ole vaikutusta öljyn laatuun tai ominaisuuksiin.)
  • leipä ja viljavalmisteet (tai huoneenlämmössä)
Säilytyslämpötila huoneenlämpö
  • avaamattomat kalatäyssäilykkeet
  • avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet